Skal du bygge nyt, renovere eller bygge til så er det vigtigt du vælger den rigtige entrepriseform.

 Som udgangspunkt er der tre former udført af entreprenører

  • Hovedentreprise – hovedentreprenør
  • Totalentreprise – totalentreprenør
  • Fagentreprise – fagentreprenør

Men hvilken entrepriseform skal du vælge? Det kan du blive klogere på her i artiklen.

 Ved du allerede nu at du skal bruge en hovedentreprenør, kan du klikke dig direkte ind på Egerbyg – hovedentreprise  ved at følge linket, er du stadig i tvivl så læs med her. 

Hovedentreprise ved tilbyg eller ombyg

Om du vælger en hovedentreprenør, eller en af de andre typer entrepriser har mest noget af gøre med hvem der har ansvaret for hvad.

 Det handler altså om at kigge indad og vide hvor meget du selv kan overskue at stå med, hvad du har viden om, selv tør stå for ansvaret med (f.eks. juridisk og økonomisk) og hvad du har af tid. 

En hovedentreprise bliver ofte valgt ved ombyg eller tilbyg. Her står du selv (eller en ekstern rådgiver du har valgt) for at lave og godkende diverse planer, hente offentlige godkendelser, lave udbudsmateriale m.m. En god ide hvis du vil have fingeren på pulsen hvad prisen angår, men samtidig et stort økonomisk ansvar, hvis du helt selv skal stå for det og ikke benytter en ekstern rådgiver også.

 Byggeriet står den person eller den virksomhed for som du har valgt som hovedentreprenør, herunder at lave aftaler med eksterne håndværkere osv. 

Totalentreprise – ved nybyg

Totalentreprise, ja, navnet siger næsten sig selv – her har du faktisk nogen til at stå for det hele.  Din kontaktperson vil måske typisk være arkitekten, og evt. en ekstern rådgiver du har valgt til at føre kontrol med at alt forløber som planlagt, hvis du altså ikke selv vil have den rolle.

 Totalentreprise og totalentreprenører er ofte brugt ved nybyg af f.eks. typehuse, så måske har du allerede stiftet bekendtskab med det da du overvejede at bygge nyt første gang.  

Fagentreprise til de mindre opgaver

Fagentreprise er når du skal have lavet en mindre opgave, som f.eks. at have en tømrer til at bygge en carport, eller maleren til at rense dit hus ned og male det op igen osv.

 Der er typisk kun en håndværker inde over, er der brug for en ekstra fra et andet fag, så er det også dig selv der skal indover her, medmindre du kan lave en aftale med håndværkeren fra det ene fag, om han eller hun har en person i sit netværk af andre selvstændige som han eller hun kan indleje til opgaven.

Sådan vælger du

Nogle gange ligger valget i selve opgaven, men står du f.eks. og skal vælge mellem hovedentreprise eller totalentreprise, så er det vigtigt at du gør dig klart hvor stor en opgave det kan være at vælge hovedentreprise, og ikke blot om du har evnerne til det, men lige så meget om du har tiden til det.

 Det er et stort projekt at bygge om eller til, eller helt nyt for den sags skyld, så overvej evt. om det ville være smart at tage ferie eller orlov fra dit job.