De fleste med bare den mindste interesse for vin har hørt om Amarone. Vinen er berømt over det meste af verden. Men det er langt fra alle, der ved hvad betegnelsen egentligt dækker over.

Italien og vin

Italien er verdens største vinproducent. Enhver region i Italien producerer vin, og vin er en indgroet del af landets kultur. Støvlelandet står for 19 procent af verdens vin. Og Italien er hjemlandet for nogle af verdens mest kendte vine. Heriblandt Amarone, som blandt andet andet kan erhverves via jyskvin.dk.

Speciel vintype

Ofte har folk en druetype eller et vindistrikt som favorit og deres foretrukne vin. Men

Amarone er faktisk hverken en druetype eller betegnelsen for vin fra et bestemt distrikt. Det er simpelthen betegnelsen for en bestemt vintype, der fremstilles efter nøje definerede metoder og med druer fra specifikt region i Norditalien.

Produceres i Valpolicella

Det er i regionen Valpolicella i Veneto i Norditalien, at Amarone produceres. Valpolicella er et af de distrikter, hvor der produceres mest DOC-vine. Altså vind med det specielle kvalitetsstempel, der blev indført i Italien i 1963. DOC kan kun gives til vine, der opfylder en lang række krav lige fra benyttede druetyper, til alkoholstyrken og syreindholdet.

rødvin

Prisen er høj

Prisen for en Amarone vin er ofte over 200 kroner. Det hænger sammen med, at det er en krævende proces at producere Amarone. Blandt andet er det et krav at mindst 85 procent af druerne i en Amarone kommer fra en af druetyperne Corvina, Corvinone, Rondinella eller Mollnara. Desuden skal druerne plukkes om efteråret og tørre over vinteren til rosiner. Dette gør også, at der typisk bruges dobbelt så mange druer til en Amarone som til andre vintyper. Naturligvis et fordyrende element.

Smagen

Den specifikke og langsommelige fremstillingsproces er med til at give en Amarone den karakteristika smag og aroma. En Amarone er intens og kraftigt. Smagen er typisk i retning af kirsebærlikør, kanal og måske blommer. Der kan også være nuancer af chokoladesmag i en Amarone. Vinen går rigtigt godt sammen med kraftige kødretter. Gryderetter der er blevet kælet for, og som har været undervejs længe er typisk noget, der står godt sammen med en Amarone. Men også en god steak kan der nydes en Amarone til. I Danmark har Amarone et ry for at være god til julen. Og det er den, for vinen er god til fed mad.

En Amarone skal ånde

Alt vin bliver bedre af at ånde og komme til sin ret, inden den bliver serveret. Man siger at jo dyrere vin er, jo bedre har den af at få tid til at ånde. Amarone er kendt for at blive ekstra god af netop at ånde. Det er derfor nærmest et must, at du åbner din Amarone et par timer før den skal serveres og lader den ånde. Og det er en rigtig god ide at dekantere vinen inden den skal nydes. I øvrigt er det den mest udbredte opfattelse, at ældre Amarone vine skal serveres en smule køligere, mens yngre Amarone sagtens kan serveres lige under stuetemperatur.